Wat doet een 360 graden fotograaf?

Je hebt ze vast weleens gezien, van die foto’s op internet waarbij je met pijltjes naar links en rechts kunt om rond te kijken. Deze foto’s heten 360 graden foto’s. Ze zijn handig wanneer je bepaalde ruimtes wilt laten zien of bekijken. Zo kun je de sfeer en het uitzicht vanaf een bepaald standpunt goed in beeld brengen.

360 graden foto’s

360 graden foto’s kun je op verschillende plaatsen tegenkomen. Zo zie je ze bijvoorbeeld vaak op de websites van makelaars, die de woningen die ze te koop hebben staan graag goed willen aanprijzen. Je ziet dan vaak een panoramafoto van de straat, zodat je de sfeer van de omgeving kunt proeven en op die manier een completer beeld krijgt van de wijk waarin de woning staat. Ook voor de woonkamer worden ze weleens gebruikt, vooral bij hele grote woonkamers of kamers met veel hoeken en wanden. Wanneer je ergens nog nooit geweest bent, is het lastig om door middel van allemaal aparte foto’s een goede indruk te krijgen. Een panoramafoto biedt dan een goede uitkomst.

Wat doet een 360 graden fotograaf?

360graden fotograafEen 360 graden fotograaf maakt 360 graden foto’s. Dat klinkt logisch. Maar hoe doet deze dat dan? Een 360 graden foto maakt de fotograaf door meerdere foto’s ‘aan elkaar te plakken’. Het is mogelijk om daarbij alleen foto’s te combineren die van links naar rechts en andersom lopen, maar je kunt er ook voor kiezen om foto’s van boven en beneden te knippen om de foto helemaal rond te laten lopen. Er zijn enkele zaken waar een fotograaf rekening mee moet houden bij het maken van 360 graden foto’s. Het makkelijkste is om panoramafoto’s te wanneer er geen objecten dicht bij de camera staan en de objecten die er zijn ongeveer even ver van de camera verwijderd zijn. Zo heb je de minste kans op zogenaamde parallax fouten in je foto. Parallax wil zeggen dat een stilstaand object lijkt te verschuiven, afhankelijk van je kijkhoek. Wanneer er sprake is van een parallax fout, staat een object dus op de ene foto op een andere plaats dan op de andere foto.

Dit is natuurlijk niet handig wanneer je uiteindelijk één panorama foto wil maken van alle afzonderlijk geschoten plaatjes. Naast de afstand van objecten, dient een fotograaf die een 360 graden foto wil maken rekening te houden met de apparatuur. Het gebruik van een statief en een panoramakop zijn geen overbodige luxe. Deze zorgen ervoor dat je gemakkelijker steeds hetzelfde beginpunt, ofwel draaipunt, kunt bepalen voor je foto’s.

Voor de amateur

Tegenwoordig is het maken van panoramafoto’s toegankelijk voor iedereen met een redelijk nieuwe smartphone. De laatste smartphones bieden deze optie aan, waarbij je van links naar rechts, of andersom, foto’s neemt. De telefoon maakt er dan vanzelf een panoramafoto van. Wil je echt professionele panoramafoto’s maken? Zorg dan in eerste instantie voor het juiste materiaal. Daarnaast is het verstandig om informatie te zoeken over het maken van 360 graden foto’s, waarover veel te vinden is op internet, en goed te oefenen. Het maken van deze foto’s is namelijk niet zo gemakkelijk als het lijkt. Ook kun je de volgende camera modellen gebruiken om eenvoudig VR foto’s te maken:

Samsung Gear 360

GoPro 360

360Fly Camera 

Wat doet een 360 graden fotograaf?
5 (100%) 1 vote

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Onze website is volledig gratis.....

Wij vragen slechts een Like op onze Facebook pagina (Content wordt direct zichtbaar)